Tăierea pensiilor acestor români, tranșată de Banca Mondială. Vremurile grele care ar urma pentru bieții de ei

de: Mădălina Bahrim
25 10. 2022

Sistemul de pensii din România are nevoie de reforme, de hotărâri și strategii noi care să-i asigure sustenabilitatea, durabilitatea și, mai ales, protecția beneficiarilor.

Tocmai de aceea, pensiile noastre au ajuns să fie subiect de dezbatere în marile instituții internaționale, cum ar fi Banca Mondială.

Conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ne-am asumat niște angajamente importante, pe care trebuie să le respectăm, dacă ne dorim ca miliardele de euro promise de UE să ne intre în conturi și să ne ajute să punem bazele reformelor de care avem atât de mare nevoie, în toate sistemele publice, dar cu precădere în cel de pensii.

Ei bine, vestea nouă este că Banca Mondială tocmai ne-a trimis un raport referitor la tăierea pensiilor speciale.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis această informație în spațiul public. Ce urmează acum? Se pare că autoritățile de la noi vor elabora un proiect de Ordonanță de Urgență prin care să poată fi eliminate aceste venituri.

Banii sunt ca și dispăruți, economiștii Băncii Mondiale nici nu vor să mai audă de așa ceva

„Specialiștii Băncii Mondiale ne-au livrat Raportul în ceea ce privește îndeplinirea Jalonului 215 din PNRR, adică reforma sistemului pensiilor și indemnizațiilor de serviciu, stabilite în baza unor legi speciale.

Urmează ca Ministerul Muncii, în colaborare cu ministerele de resort, să formuleze, în baza acestui Raport, un proiect de Ordonanță de Urgență, care va fi înaintat Guvernului, în vederea adoptării unei decizii”, a transmis ministrul Marius Budăi.

Interesant este faptul că Ordonanța ce urmează a fi elaborată va avea un impact semnificativ în societatea românească, dat fiind faptul că avem destul de mulți beneficiari de astfel de venituri.

Conform datelor recente, România ar plăti nu mai puțin de 200.000 de beneficiari ai pensiilor speciale, sub diverse forme. Cei mai numeroși sunt, însă, foștii angajați din MAPN și MAI (aproximativ 170.000 de persoane). De asemenea, peste 11.000 de beneficiari provin din SRI.

În ultimele luni, în spațiul public foarte populară a fost informația conform căreia însuși șeful Executivului, premierul Nicolae Ciucă, este pe lista norocoșilor beneficiari. Potrivit informațiilor publice, prim-ministrul nostru ar avea în prezent o pensie MAPN de 214.000 de lei / an. Premierul ar încasa venituri chiar mai mari decât cele încasate de șeful statului – 179.000 de lei pe an.